Valahol a középszerűségnek is meg kell jelennie.

apostag.lap.hu

2007/03/28. - írta: p308

Apostag a Duna jobb partján fekszik. Ez azért jó, mert ha a Dunában feküdne, akkor nagyon nedves kis hely lenne. Budapesttől mért távolsága 70-80 km attól függően, hogy milyen időben indulunk, és Budapest mely részéről. Szerintem Apostag az egyetlen hely az országban, ahol az egy főre eső templomok száma meghaladja az ugyanerre az arányszámra számított bögrecsárdák számát. Van katolikus, református, evangélikus templom és egy zsinagóga. Mindez kicsivel több, mint 2000 lélekre. Volt egy rotunda is, melynek helyén áll a jelenlegi református templom.

Számos híres élő, elhunyt és születendő ember hozható kapcsolatba Apostaggal. A Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke Apostagon nevelkedett, Valaczka András (több irodalom tankönyv szerzője) is itt született. Innen vetette bele magát a Budapesti irodalmi életbe Nagy Lajos, aki még Kossuth díjat is kapott. Nem úgy, mint Vida János, akiről nem lehet túl sokat tudni, de azt nagyon.

A turizmus területén nagyot fejlődött a falu az elmúlt 2000 év alatt. Mára 3-4 akár igen magas igényeknek megfelelő vendéglátó egység áll az Apostagra látogatók rendelkezésére. Ez ugyan nem bizonyítja, hogy milyen nagy múltú településről van szó, de fogadjuk el, hogy így van.

Apostagot többféle módon lehet megközelíteni. Történelmi, földrajzi, mezőgazdasági vagy vallási oldalról illetve autóval, busszal, hajóval, gyalog, vonatpótló busszal vagy egyszerűen úgy, hogy az ember felűről leesik a falura. Hogy mindezt érdemes-e, jó előre informálódni az apostag.lap.hu oldalon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enirtam.blog.hu/api/trackback/id/tr2251928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása